Mellem skovens bøgetræer bliver der sorteret affald, samlet skrald og solgt økologisk mad, men for Smukfest handler bæredygtighed om mere end bare affaldssortering og vedvarende energi.
Af: Laura Emilie Bannebjerg/ Fotos: Eventofotografi.dk ved Klaus Dreyer
På Smukfest er bæredygtighed en kerneværdi, som kan mærkes af både frivillige arbejdere og gæster, når de fleste rammer skraldespanden med deres ølkrus, og personalet på formår at rydde hele skoven op i løbet af natten. En stor del af madboderne sælger økologisk mad og udbyder vegetarretter, og på campingpladserne er skraldesystemer, hvor man som gæst har rig mulighed for at sortere sit affald. Smukfest arbejder med den bæredygtige grundtanke og forsøger at implementere bæredygtighed i alt, hvad de gør. Helt fra det kærlige skub, når Smukfest forsøger at ’nudge’ gæsterne mod en renere festival, til når Smukfest har ambitioner om at genbruge økologisk kaffegrums og forkæle deres gæster med lækker håndsæbe, med Peter Larsens kaffegrums i. Smukfest har hele tiden bæredygtige initiativer i kog. De afprøver projekter af ved først og fremmest at udføre det småt, og hvis det går godt, så udvider de konceptet. Det vigtigste for Smukfest er dog, at festivalen skal være sjov og et frirum for gæsterne. Derfor må bæredygtighed ikke blive en sur pligt, og for Smukfest er hovedmålet, at gæsterne tager en fed energi med sig hjem.
13.500 frivillige sørger hvert år for, at de mere end 34.000 gæster kan få festet i bøgeskoven. Og den indsats definerer Smukfests talsmand, Poul Martin Bonde, også som bæredygtighed.
Det kunne være interessant at måle, hvad det er for en energi folk tager med sig, når de forlader festivalen. Jeg tror, folk ser Smukfest som et frirum og det er enormt vigtigt for folk at være i. Det er måske større end alt andet”, siger Smukfest talsmand, Poul Martin Bonde.
”Vores frivillige medarbejdere er altafgørende for at afholde en bæredygtig festival. For os er bæredygtighed uendelig mange ting, og her på festivalen handler det ligeså meget om det fællesskab og den energi, de frivillige lægger i festivalen. Samtidig går tyve procent af festivalens overskud til Smukfonden, som støtter kampen mod ensomhed, og det er i høj grad også de frivilliges fortjeneste”, fortæller Poul Martin Bonde.
Fonden støtter gode sociale projekter i hele landet, som hjælper udsatte og ensomme ved en ansøgningsrunde to gange årligt.
Nudging mod en renere Smukfest
Smukfest har haft 34.000 betalende gæster hver dag på festivalen i 2017, og det er ifølge Poul Martin Bonde op til dem at udfylde de rammer, som Smukfest sætter op. Han ønsker ikke på festivalens vegne, at presse gæsterne til at agere bæredygtigt, men i stedet opfordre til det ved at give mange og nemme muligheder for at sortere sit affald eller benytte sig af forskellige genbrugsløsninger, ved for eksempel at udleje luftmadrasser og soveposer billigt.
”De fleste gæster søger en anti-hverdag, hvor de kan drikke øl og slå sig løs”, Poul Martin Bonde.
FOTO: EVENTFOTOGRAFI.DK VED KLAUS DREYER
For Smukfest er det vigtigste, at festivalgæsterne er glade, og det bliver de, ifølge Poul Martin Bonde, ikke af en løftet pegefinger, der fortæller dem, hvad de skal, og ikke skal. ”De fleste gæster søger en anti-hverdag, hvor de kan drikke øl og slå sig løs”, Poul Martin Bonde.
Derfor har Smukfest forsøgt sig med diverse ’nudging’-projekter, der skal skubbe festivalgæsterne til en renere festival. Nudging er en metode, der skubber folk til at ændre handlingsmønstre. På Smukfest påvirkes gæsterne for eksempel til mere bæredygtighed gennem leg.
“I år har vi bl.a. opsat en automat på ”Kærligheden” hvor man kan veksle metaldåser til et brusebad – en metaldåse for 15 sekunders varmt vand. På den måde bliver gæsterne aktiveret positivt – Nudget – og belønnet for at deltage i de bæredygtige projekter”, fortæller Hanne Tokkesdal, der er miljøingeniør og frivillig medarbejder i projektet om en bæredygtig Smukfest.
Pilotprojekter tester fremtidens løsninger
På Smukfest bliver de bæredygtige tiltag gennemtænkt og afprøvet, inden der bliver satset på initiativerne. Det er, ifølge Hanne Tokkesdal, vigtigt, at de bæredygtige tiltag ikke kun er en halv god løsning, for så kan det være lige meget. Derfor forsøger festivalen hvert år at indføre flere bæredygtige konstellationer ved pilotprojekter, der tester initiativets kunnen, inden festivalen udvider og satser fuldt ud på projektet.
”Vi er ikke bange for at afprøve nye bæredygtige initiativer. Oftest i mindre målestok – hvis de er vellykkede, kan vi udvide eller opskalere dem til næste års festival. Hvis de er mindre vellykkede, er vi en erfaring rigere!” fortæller Hanne Tokkesdal.
Smukfest er et frirum
Smukfest vil gerne lave en festival, hvor gæsterne selv vælger, om de vil deltage i de bæredygtige projekter.
”Vi vil ikke skræmme folk væk ved, at de skal sortere affald som de gør derhjemme. SMUKFEST er antidagligdag. Vores nye område Skovlunden er for dem, der gerne vil rydde op og være med til at deltage i de bæredygtige tiltag eller bo i nye og bæredygtige boformer som f.eks. papkassetelt. Hvis man er ung og ikke tænker over at rydde op efter sig selv, kan man bo på ”Kærligheden”, hvor vi efter festivalen bruger lidt flere ressourcer på at rydde op end på de andre campingområder. Her forsøger vi at have fokus på, at få sorteret det affald fra som er muligt til genbrug eller genanvendelse i forbindelse med oprydningen. Det er et løbende fokus at finde nye muligheder for genanvendelse af affald fra campingområderne såvel som fra resten af festivalområderne, fortsætter Hanne Tokkesdal.
Smukfest personalet er med til at vurdere, hvor det kan lade sig gøre at handle bæredygtigt, og hvornår ambitionerne på vegne af gæsterne bliver for høje. Ambitionerne om en bæredygtig festival er ikke altoverskyggende. De fokuserer i ligeså høj grad på glade gæster, der kan tage noget med fra festivalen.
”Det kunne være interessant at måle, hvad det er for en energi folk tager med sig, når de forlader festivalen. Jeg tror, folk ser Smukfest som et frirum og det er enormt vigtigt for folk at være i. Det er måske større end alt andet.” fortæller Poul Martin Bonde.
FOTO: EVENTFOTOGRAFI.DK VED KLAUS DREYER
Så selvom festivalen har mange spændende bæredygtige initiativer i gang, så er der stadig noget at tage fat på.
”På campingområderne har vi i år valgt at indføre affaldssortering i bl.a. plast, glas, metal og restaffald. Madboderne sorterer deres affald i bl.a. organisk, plast, glas, metal og restaffald. Vi har ikke affaldssortering i flere fraktioner på selve festivalpladsen endnu. Her overvejes hvordan en evt. sorteringsordning i flere fraktioner på festivalpladsen kan understøtte behovet. På nuværende tidspunkt oplever vi, at flaskesamlerne gør et kæmpe stykke arbejde ift. frasortering af emballage bl.a. i form at plast og glas. Det samme gælder på campingområderne. Vi har f.eks. indført pant på dåser fra Tyskland for tillige, at få indsamlet disse til genbrug”, fortæller Hanne Tokkesdal.
Kaffegrums i sæben
Ifølge Poul Martin Bonde og Hanne Tokkesdal nytter det ikke noget at begrænse virksomhederne, ved at sætte en masse krav op, som kan være svære at efterleve. Derfor gør Smukfest en dyd ud af at gå i dialog med de forskellige leverandører og boder.
”Vi er bl.a. i dialog med Harald Nyborg for at påvirke leverandørerne til at producere bæredygtige produkter til festivaler, som for eksempel telte, luftmadrasser mv., der er PVC-frie og derfor bedre for miljøet. Det er i dialogen med virksomhederne, at vi kan skabe de gode bæredygtige resultater. I forbindelse med afholdelse af SMUKFEST i år er der bl.a. fremkommet en ide til at genbruge kaffegrums fra kaffeboderne. Det vil vi nu gå i dialog med Peter Larsen kaffe om. Vi håber på at kunne genbruge kaffegrumsen direkte til et andet produkt på SMUKFEST f.eks. i sæbe eller lignende”, fortæller Hanne Tokkesdal.
Nyt i 2017: 5 min. fra festivalpladsen findes der miljøvenlige papboliger, man selv sætter op. Materialerne er 100% nedbrydelige og bliver efter festivalen lavet om til toiletpapir til Smukfest 2018. Dét er festival med god samvittighed.
På denne måde opnår Smukfest og virksomheden et spændende samarbejde, de begge kan være tilfredse med.
”Bæredygtighed hos os skal bæres af opfindsomhed og underfundighed og skal altid give mening for såvel organisationen som vores publikum”, udtrykker bestyrelsen på vegne af Smukfest, på pressemødet 2017.
DU KAN:
- Inden festivalen kan du…Købe en regnjakke du kan genbruge i flere år, i stedet for et regnslag, der nemt går i stykker og ender i skraldespanden
- Under festivalen passer du på miljøet ved at…Sortere dit affaldLeje et paphusLeje luftmadras og sovepose på festivalenSpise kødfrit (måske bare en af dagene)
- Efter festivalen kan du…Rydde op efter dig selvPille teltstænger fra teltet og smide det ud hver for sigSortere dit affaldDonere din sovepose eller dit liggeunderlag til en hjemløs
DU KAN:
- Inden festivalen kan du…Købe en regnjakke, du kan genbruge i flere år, i stedet for et regnslag, der nemt går i stykker og ender i skraldespanden
- Under festivalen passer du på miljøet ved at…Sortere dit affaldLeje et paphusLeje luftmadras og sovepose på festivalenSpise kødfrit (måske bare en af dagene)
- Efter festivalen kan du…Rydde op efter dig selvPille teltstænger fra teltet og smide det ud hver for sigSortere dit affaldDonere din sovepose eller dit liggeunderlag til en hjemløs